Over Acupunctuur

Acupunctuur is in de  afgelopen 5000 jaar ontwikkelt als onderdeel van de Chinese Geneeskunde. Een oude geneeswijze maar nog steeds maken miljoenen mensen wereldwijd dagelijks gebruik hiervan. Niet alleen in het verre Oosten maar ook in de Westerse wereld. Zo is er in de Verenigde Staten van Amerika een toonaangevend instituut op het gebied van de kankerbehandeling  het “Memorial Sloan Kettering Cancer Center” dat de reguliere behandeling combineert met acupunctuur.

Letterlijk is acupunctuur het prikken met een dun naaldje (0,16 mm). De meest voorkomende plaatsen waar dit plaatsvindt zijn de onderbenen en onderarmen. Het plaatsen van het naaldje kan wat gevoelig zijn maar dat verdwijnt al snel. Meestal is het prikken pijnloos. Als het naaldje geplaatst is kan er een lichte tintelende sensatie worden waargenomen. Bij professionele , klassieke acupunctuur worden maar enkele naaldjes geplaatst. Gemiddeld 3 per behandeling.

De filosofie achter acupunctuur gaat uit van het basisbegrip “Qi”. Dit wordt vaak vertaald als “energie”. Een andere omschrijving: Vorm en Functie. Alles in de kosmos is energie. Energie is altijd in beweging,  zelfs al lijkt dat niet zo. Energie is zich altijd aan het ontwikkelen en doorloopt herkenbare fasen met een begin en een einde. Deze ontwikkeling gebeurt op allerlei niveau’s. Het vrij stromen en in balans zijn van deze verschillende processen is een voorwaarde voor een goede gezondheid. Met behulp van acupunctuur kun je de “Qi” en dus je gezondheid heel specifiek beïnvloeden.

Bij Klassieke Acupunctuur worden meerdere mensen met dezelfde klacht verschillend behandeld. Dat is omdat iedereen anders is,  een individuele persoonlijke constitutie heeft. Zo wordt voor iedere patiënt een behandeling op maat gemaakt. Daarnaast kan ook rekening gehouden worden met het moment van behandeling. Zo worden in de lente vaker bepaalde punten gebruikt dan in de herfst en ’s morgens andere dan ’s avonds.

Voor degene die daar meer over wil lezen wordt het boekje “Acupunctuur in 1 Dag” van Peter van Kervel aanbevolen. Dit boekje is in de praktijk te leen of te koop.